Ekonomi

BOK yönetim kurulunun çoğunluğu sıkı para politikasının sürdürülmesinden yana

SEOUL – 11 Ocak’taki toplantının tutanaklarına göre Kore Merkez Bankası yönetim konseyi üyelerinin çoğunluğu, kısıtlayıcı para politikasının enflasyonla mücadeleye devam etmesi gerektiğine inanıyor. Altı üyeden beşi, devam eden arz yönlü belirsizlikler nedeniyle enflasyonun bankanın yüzde 2 hedefine dönmesine yardımcı olmak için bu tür önlemlerin gerekli olduğunu vurguladı.

Ekonomistlerin küresel finans kurumlarındaki eğilimlere benzer şekilde BOK’un para politikasını gevşetmeye yönelebileceği yönündeki iddiaları doğrultusunda Merkez Bankası, bir önceki toplantıdan bu yana faiz oranını %3,50’de tuttu.

Bir konsey üyesi, enflasyonun istenen seviyede istikrar kazandığına dair açık bir kanıt oluşana kadar kısıtlayıcı nakit duruşunu sürdürmenin değerine dikkat çekti. Enflasyon oranlarında genel bir soğuma yaşansa da gıda ve enerji gibi değişken kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyondaki düşüş daha yavaş oldu. Konsey ayrıca, Ukrayna’daki çatışma gibi dış faktörlerin arz yönlü enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.

Güney Kore’de yıllık tüketici fiyat artışı Aralık ayında üst üste ikinci ayda da yavaşladı ve piyasa beklentilerinin altında %3,25 artış kaydetti. Bu yavaşlama, politika yapıcıların enflasyonist baskıların 2024 yılı boyunca muhtemelen azalacağı yönündeki görüşünü destekliyor.

Analistler, Kore Merkez Bankası’nın bu yılın üçüncü çeyreğinde faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini öngörüyor. Ancak enflasyonist baskılar azaldıkça para politikasında gevşemenin daha erken başlayabileceğini öngörenler de var.

Enflasyon endişelerine ek olarak BOK yönetim kurulu, özellikle Taeyoung Engineering & Construction’ın karşı karşıya olduğu borç krizi ışığında, proje finansman kredilerindeki potansiyel temerrütlerden kaynaklanan ekonomik riskleri tartıştı. Bir konsey üyesi bu sorunların para politikasında ayarlamalar yapmak yerine özel destek önlemleriyle ele alınmasını önerdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu