Kafam Karışık: AR, VR, MR ve XR Teknolojileri Arasındaki Farkı Nasıl Anlarız?
Apple, Vision Pro’yu tanıttıktan sonra, sosyal medya ve hatta bazı haber sitelerinde bu bir AR/VR gözlüğüdür yazıldı. Tabii bu teknolojiyle yeni tanıştığımızı düşünürsek hangi gözlüklere AR hangilerine VR deniyor? kafa karıştırıyoruzOldukça doğal.
Üstelik sadece AR ve VR ile de bitmiyor. bunlardan biri Bir MR’ı ve hatta bir XR’si var.O halde ekranları ortadan kaldırıp her şeyi gerçek dünyaya dökmek için gelişen teknolojiye ayak uyduralım ve çoğumuzun yeni yeni duymaya başladığı bu terimlerin ne anlama geldiğini öğrenelim.
Artırılmış Gerçeklik, gerçek dünyadaki dijital nesneleri görmemizi sağlayan teknolojidir.
Yukarıdaki görselde Pokemon Go oyununun AR modunu görüyorsunuz. AR modu sayesinde aslında orada olmayan (ve tabii ki orada olamayan) Drowzee sanki hızla önümüzde bekliyormuş gibi görünüyor. Üstelik AR teknolojisi hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz aylarda IKEA, kullanıcıların bir eşyayı satın almadan önce evlerinde nasıl görüneceğine dair fikir edinebilmeleri için artırılmış gerçeklik özelliğini kullanıma sunmuştu. Aslında bu iki örnek AR teknolojisini çok net bir şekilde özetliyor: Dijital unsurları fiziksel dünyanın üzerine bindirme.
Apple’ın Vision Pro’sunun kafa karışıklığına neden olmasının nedenlerinden biri de buydu. Tanıtımlarda gördüğümüz salonun ortasında beliren uygulama menüleri aslında bir AR teknolojisi olsa da, Vizyon Profesyoneli Sadece bununla sınırlı değil. bu sebeple de bunun tam olarak bir AR gözlüğü olduğunu söylemek da yanlış olacaktır.
VR her zaman kafamızı karıştırdı…
Bugün karşılaştığımız birçok gözlüğü (mesela Meta Quest) bu sınıfa dahil edebiliriz. VR teknolojisini diğerlerinden ayırmak oldukça kolaydır. Eğer gözlerin sadece dijital dünyadaki nesneleri görüyorsaVR deneyiminiz var diyebiliriz.
Çünkü bu teknoloji bir bakıma gözümüzün yerini alıyor ve bizi dijital dünyada bir yolculuğa çıkarıyor. Ancak bu yolculuk sırasında fiziksel dünya ile neredeyse hiç temasımız yok. Bu nedenle AR’ler daha çok VR gözlüğü kullanıyor. Sizi gerçek dünyadan uzaklaştırır.
Bu işin bir de “Karması” var.
Apple Vision Pro’nun yer aldığı kategoriye geldik. Karma Gerçeklik (MR), gerçek ve dijital dünyaların eksiksiz bir birleşimidir. Gerçek dünyadaki dijital öğeleri görebilir ve bunlarla etkileşim kurabilir. Etkileşimli olduğu için hem VR hem de AR’den kolayca ayırt edilebilir.
Apple’ın Vision Pro aynı zamanda bir karma gerçeklik gözlüğü olarak karşımıza çıktı. Dolayısıyla gerçek hayat ile dijital dünya arasındaki ince çizgide gidip gitmeyeceğimizi tahmin etmek zor değil. Elbette Apple bunu VR gözlük olarak da piyasaya sürebilirdi ancak bu sefer yıllardır bekleyen kullanıcılar için bir hayal kırıklığı ölçüsü olabilir.
Tüm bunları kapsayan genel bir terim de var: XR.
Genişletilmiş gerçeklik, yukarıda saydığımız tüm algısal teknolojileri kapsayan settir. Dijital ve fiziksel dünyaları birleştiren tüm teknolojiler de bu kümenin unsurlarından biridir. XR’nin açılımı Genişletilmiş GerçeklikBazılarına göre kısaltmanın başında gördüğümüz “X” olsa da, Bilinmeyentemsil etmek.
Genişletilmiş Gerçeklik veya kısaca XR, henüz hepimiz için mevcut değil. yeni bir terim Ancak gelecekte bu yönde göreceğimiz tüm teknolojiler için XR olarak adlandırabiliriz. Çünkü gerçek dünya ile dijital dünyayı birleştirerek ortaya çıkan tüm teknolojileri bu kümenin altında göreceğiz. Şimdi icat edilmemiş veya pazarlanmamış olanlar dahil.